Tantuni; Adını ilk defa 2000 yılında Malatya da askerlik yaparken duyduğum Mersin’e has bir yemek çeşididir. Rivayete göre aslen fakir yemeği olan Tantuni, ucuz olması için bolca akciğer ile karıştırılan et ve yağdan yapılırmış. Günümüzde ise iki çeşit etle yapılmakta. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir.
Tantuni, ustasından ustasına değişiklik gösterebilir. Tantuniye eklenen baharatlar ve otlar, malzemenin dürüm ya da somun içinde sunulması, buhar ve yağ oranı, pişme süresi, saca toz biber yanında katılan diğer malzemeler bu değişikliklerden sadece birkaçıdır.
Tantuni izlediğim ve öğrendiğim kadarıyla şu şekilde hazırlanır: küçük küçük doğranmış et haşlanır. Saç kızdırılarak yağ ve toz biber eklenir. Önceden haşlanmış et bu yağda pişirilir. Pişirme sırasında saca arada bir su eklenir. Amaç, hem sacın ısısını kontrol etmek, hem de tantuninin sarılacağı ekmeği yumuşatmak için buhar sağlamaktır. Pişen et sumak ve maydanoz ve soğan piyazı, domates ve çeşitli baharatlar ile ekmek arası ya da lavaş dürüm yapılır. Limon ve acı biber turşusu ile servis yapılır.
Bu kısa Tantuni bilgisinden sonra gelelim Göksel Tantuni 'nin Zomato TR nin Foodie Meetup una;
öncelikle Göksel Tantuni ekibinin güler yüzlü ile karşılandık. Mersin deki ana şubenin birebir aynısı Geleneksel Tantuni sunumu ile . Gerçek Tantuni yemenin keyfi ve lezzeti bir başka.
Sonrasında ise el ile yoğrulmuş ve nane ile sunulan Çiğ köfler nefisti. Çiğ köfte ye nane çok yakışıyor. sonrasında ise gelen Çöpşişler tam kıvamında pişirilmiş ve yumuşacıktı.
Meetup taki favorim Zırh Kebabı oldu. Gerçekten baharat karışımı ile efsane bir zırh kebabı deneyimledim.
Aslında tatlıyı tatlıcıda yerim. Ancak burada sunulan Fırın Sütlacı, şeker oranı ve kıvamı ile tatlıcılarda ki sunulan sütlaç kadar çok başarılıydı. Göksel Tantuni Ataşehir i tebrik ediyorum.
Göksel Tantuni Ataşehir i güler yüzlü karşılaması, lezzetli tantuni ve kabapları, başarılı tatlıları ile
ve en önemlisi mekanın yüksek tavan ferahlığı ile tavsiye ederim.
Yorumlar
Yorum Gönder